DAL CEPHE
DANIŞMANLIK - MİMARLIK
CAM TANIMLARI

DÜZCAM (Float): Float teknolojisiyle düzcam üretimi aşağıdaki gibi gerçekleştirilir: Kum, soda, kireçtaşı başta olmak üzere, belirli özellik ve miktardaki hammaddelerin karışımı olan cam harmanı, fırında yaklaşık 1600°C’de eritilir. Cam eriyiği yaklaşık 1100°’de fırından eriyik kalay havuzuna akıtılır ve camın, kalay üzerinde yüzdürülmesi suretiyle, iki yüzünün hatasız ve birbirine paralel olması sağlanır, aynı zamanda camın kalınlığı ve şerit genişliği oluşturulur. Kalay havuzundan kesintisiz bir şekilde çıkan cam şeridin sıcaklığı kontrollü olarak düşürülerek soğutma bölümünde camın bünyesindeki gerilimler giderilir. Bunu takiben cam, kesme hattında istenilen ebatlarda kesilerek paket halinde toplanır, sevke hazır hale getirilir. Float cam, mimari ve otomotiv amaçlı cam kullanımında temel üründür ve üretim hattından çıktığı şekliyle kullanılabildiği gibi, temel özelliklerinin geliştirilmesi amacıyla laminasyon, temperleme, kaplama, aynalama gibi farklı işlemlerden geçirildikten sonra da kullanıma sunulabilir. Bu şekilde; ihtiyaca uygun olarak, ısı ve ses yalıtımı, güneş kontrolü sağlayan, darbelere dayanıklı, güvenli ve dekoratif bir malzemeye dönüştürülür.

RENKLİ CAM: (hamurundan renkli-tinted) (güneş kontrol camı):
Tinted cam olarak da tanımlanan renkli camlar güneş kontrol camı sınıflandırmasına dahildirler. Bütün güneş kontrol camlarında ısıl kırılma riskleri vardır. Bu nedenle renkli camların temperli veya kısmi temperli kullanılması tavsiye edilir. Lamine yapılırken ısıl kırılma risklerine karşı lamine camın tüm katmanlarının temperlenmesi veya kısmi temperlenmesi gerekir. Gün Işığı Geçirgenlik: Cama gelen ışığın camdan geçen yüzdesidir.
TEMPERLİ CAM (güvenlik camı): Temperleme işlemi yatay hat üzerinde camın dış yüzeylerine basınç gerilimi, cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilimi kazandırmak için ısıtma ve soğutma aşamalarını içerir. Tam temperli cam işlemsiz cama göre yaklaşık 5 kat dayanıklı olup; kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalanarak yaralanma riskini azalttığından güvenlik camı olarak kullanıma uygundur. Farklı soğutma aşamaları kullanarak cama yarı temperleme işlemi de uygulanmaktadır. Yarı temperli cam işlemsiz cama göre yaklaşık 2 kat dayanıklı olup, güvenlik camı sınıfına girmemektedir. Temper işleminden sonra camlara kesim, delik delme, kenar ve yüzey işlemi yapılamaz (kumlama hariç). Yalnızca bazı bakış açıları ve ışık koşullarında fark edilebilen "temperleme izleri" ile "kamburluk" ve "dönüklük" toleransları içinde kalmak kaydıyla ortaya çıkan distorsiyonlar ısıl işlemin kaçınılmaz ve önlenemeyen sonuçlarıdır. Temperleme işlemi sırasındaki hassas bir ısı rejimi uygulaması ile minimuma indirilmiş izler başlı başına bir kusur olarak nitelendirilmemektedir. Tavsiye edilen izlerin yere paralel olmasıdır. Cam hamurunda bulunabilen mikroskopik Nikel Sülfit partiküllerden dolayı tam temperli camlarda ani kırılma olasılığı mevcuttur. Bu riski azaltmak için tam temperli camlar istendiğinde ısı banyosu (heat soak) testinden geçirilerek bir ön elemeye tabi tutulabilirler. Bu test ani kırılma riskini tamamen yok edememekte, sadece azaltmaktadır.

HEAT SOAK: Temperli camların montajdan sonraki kullanım aşamasında kendiliğinden patlamaları riskine karşı yapılan bir testtir. Camda bulunma ihtimali olan ve üretim aşamasında elimine edilmeleri mümkün olmayan NiS taneciklerinin ısıl genleşme katsayısı camınkinden daha fazladır. Bu yüzden cam ısı ile karşılaştığında NiS tanecikleri camdan daha fazla genleşerek camı patlatır. Heat Soak testi ile cam levhalar NiS tanelerinin genleşmesine izin verecek sıcaklık olan 280 oC ±10 oC’ ye ısıtılır. Isıtma +2 oC/dk hızla yapılır ve 280-300 oC’de 4 saat bekletildikten sonra soğumaya bırakılır. Bu işlem 10-12 saat  sürer. Bu işlem sonucunda NiS içeren camlar genleşme farklılığından dolayı patlar.

LAMİNE CAM (güvenlik camı): Lamine cam üretimimiz renkli veya renksiz özel bağlayıcı polivinil butiral (PVB) veya İonaplast (Sentry Glas) tabakalar yardımıyla iki veya daha fazla cam plakanın ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile yapılmaktadır. Kırılma halinde parçaları yerinde tutarak yaralanma risklerini azaltan lamine camlar güvenlik camı olarak kabul edilmektedir. Lamine cam, bir taraftan diğer tarafa istenmeyen geçişleri önlemesi veya geciktirmeyi sağlarlar. Bundan dolayı kullanım alanlarında vitrin camları, eğimli veya başüstü camlamalarda kullanılan çiftcam ünitelerinin iç camları için standart ve tipik bir çözümdür. Lamine cam düşük UV geçirgenliği ile eşyaların doğal renklerinin daha uzun süre korunması açısından da yararlıdır. PVB tabakalı lamine cam UV geçirgenlik tablosu aşağıdadır. UV geçirgenliğinin istendiği uygulamalar için bu geçirgenliğe sahip PVB veya Sentry Glas tabakalar temini mümkündür. Lamine camlar ısıcam ünitesinde kalınlık ve güvenlik amaçlı kullanıldığı gibi; ses yalıtımı, yangından ve kurşundan korunma amaçlı olarak da kullanılırlar.
uygulamada dikkat edilecek konular:
1. Lamine cam ünitelerin stoklama ve saklanma koşulları önemlidir. Montaj öncesi ve sonrası yağmur, kar suyu, kimyasallar vb. etkenlere, aşırı nem ve farklı sıcaklık şartlarına lamine cam üniteler maruz kalmamalıdır. Montaj öncesi lamine cam ünitelerin stoklanması doğrudan beton veya toprak zemin üzerinde, ıslak ve rutubetli mekanlarda yapılmamalıdır.
2. Lamine cam ünitelerin kenarlarının ve varsa yüzeyde açılan deliklerin (düz, havşalı vb.) hem nemli hava hem de sıvı ile teması engellenmelidir.
3. Lamine cam ünitelerin yatay veya dikey taşınması uygun şartlarda, düzgün bir şekilde yapılmalıdır.
4. Lamine cam üniteler mekanik darbelere maruz bırakılmamalıdır.

REFLEKTE CAM (güneş kontrol camı)(kaplamalı cam): Düzcam ve renkli camlar üzerine pirolitik kaplama yöntemi ile üretilen reflekte camlar güneş kontrol camı sınıflandırmasına dahildirler. Bütün güneş kontrol camlarında ısıl kırılma riskleri vardır. Bu nedenle reflekte camların temperli veya kısmi temperli kullanılması tavsiye edilir. Çift camın 2# yüzeyinde kullanılmalıdır. Solar Faktör değerini belirler. Isı yalıtımına katkısı yoktur. Çift camlarda ısı yalıtımı sağlamak için iç camda low-e kaplamalı cam kullanmalıdır. Isıl işlem uygulanabilir. Kenar Sıyırma Gerektirmez. Emaye Baskı Uygulanabilir.

Gün Işığı Geçirgenlik: Cama gelen ışığın camdan geçen yüzdesidir.

Gün Işığı Dışa Yansıtma:
Cama gelen ışığın cam tarafından geri yansıtılan yüzdesidir.
Güneş Enerjisi Toplam Geçirgenlik: Cam üzerine gelen toplam güneş ısısının içeriyi etkileyen yüzdesidir.

Gölgeleme Katsayısı: Güneş enerjisi toplam geçirgenliğinin 3 mm renksiz camla kıyaslanmasıdır.
Isı Geçirgenlik Katsayısı (U değeri): İçeriden dışarıya ısı kaçışının ölçüsüdür.

EKSTRA CLEAR CAM (Düşük Demirli Cam): Düz camda bulunan demir oksit bileşeninin miktarının azaltılması ile hazırlanır. Bu nedenle de düz camlarda olan yeşil benzeri renk extra clear camlarda bulunmamaktadır. Extra Clear camlarını 4 mm ile 19 mm arasında olan kalınlıklarda bulabilir ve birçok alanlarda kullanabilir. Temperlenebilir, kesilebilir, rodajlanabilir, delinebilir ve daha birçok işlemlerde kullanılabilir. Diğer yandan çok şeffaf yapıda olduğu için serigrafi ve boya kullanılarak çok daha estetik neticeler de almak mümkündür. Şeffaflığı sebebi ile arkasında görüntülenen ürünler canlı renkli ve parlak bir şekilde görünür. Camda kusursuz netlik, gerçek renkler ve camdan baktığınız zaman optimum görüntü kalitesi görülebilmektedir. Extra clear camların ışık geçirmesi çok yüksek düzeydedir. Hususi imal yöntemi ile demir oksit bileşeninin miktarını azalttığınız zaman, bu cam çeşidi normal cama göre daha çok şeffaflaşır. Extra clear camlar genellikle mobilyalarda kullanılan bir cam çeşididir. Banyo dekorasyonu için de mühim bir alternatif olan extra clear camlar hediyelik ürün gibi de işlevsel bir alternatif olduğunu söyleyebiliriz. Plaket tasarımı için de uygun bir malzeme olarak kullanılan bu cam sosyal yaşamın içinde de işlevsel yönü ile dikkat çekmektedir. Extra clear camlar da yan taraftan baktığınız zaman sade camlardaki gibi yeşile benzer renkler oluşmaz.

KURŞUN GEÇİRMEZ CAM (güvenlik camı) : Kurşun geçirmez camlar EN1063 standartına göre üretilen ve silahlı saldırılara karşı koruma sağlayan çok katlı laminasyon üniteleridir. Gerektiğinde cam katları temperli olarak kullanılabilir. EN1063 standartında yer alan NS sınıfına göre iç tarafa doğru cam parçacıkların dağılımı engellemek için polikarbon levha uygulamalı olarak da üretilmektedir.
Uygulama: Kurşun geçirmez camlar genelde asimetriktir ve doğru pozisyonda uygulandıkları zaman kurşun geçirmez sınıfında olurlar. Kurşun geçirmez çok katlı laminasyon ünitesi çift cama uygulandığında, lamine ünitesi potansiyel çarpmanın diğer tarafında yer almalıdır. Laminasyonda PVB kalınlığı 0,76 mm. Poliüretan kalınlığı 0,76 mm.

ISI KONTROL KAPLAMALARI (kaplamalı cam) (low-e ):Low-e Kaplamalı Camlardır. Çift camda 2. veya 3. yüzeyde kullanılabilirler. Sert ve yumuşak olmak üzere iki farklı ısı kontrol kaplaması vardır. Emissivity değerlerine göre ayrılmaktadır. Tek cam olarak kullanılamazlar. Full baskı uygulanamaz. Sert Kaplamalar Isıl işlenebilir.

ISI-GÜNEŞ KONTROL CAMLARI (solar-low-e) (kaplamalı cam): Çok amaçlı kaplamalar (solar-low-e)olarak da adlandırılmaktadır. Çift camın 2# yüzeyinde kullanılması gerekmektedir. Kullanım yerinde Isı –Güneş Kontrol özelliği gösterir. Sert Kaplamalar Isıl işlenebilir.

ANTİREFLEKTİF CAMLAR: Işık havada yol aldığı an cam yüzü olan tarafa gelir, camın içerisinden geçer ve havada yol alarak ilerlemeye devam eder. Bu esnada camın her iki yüzünde de bir miktar yansıma olur. Düz camda bu yansıma toplam %8 miktarındadır. Anti reflekte camlarda ise yüzeye olan kısma uygulanan hususi kaplamalar ile %1`in altına düşebilmektedir. Cama bakış açınıza göre farklılık göstere bilen yansıma düz camın ışığının %8 ile %20`ni yansıtır ve istemediğiniz ayna görüntülerine sebep olacaktır. Birçok Anti Reflekte camlar bu yansımaları %1 de tutmaktadır. Yorsan Anti Reflekte cam biraz daha ilerleyerek bu yansımayı %0,6 seviyesine kadar düşerek parlamayı tamamen yok edebilmiştir. Yorsan Anti Reflekte cam temperlenebilir, bombe yapılabilir, birbirinden farklı cam işleme süreçlerinde yapılabilir. Zararlı UV ışınlarını yalnız cam olarak kullandığınız anda %72 nispetinden bloke olunmaktadır. Lamine halinde ise %99 kadar UV ışınlarını bloke etmektedir.

BOMBELİ CAM: Bombeli camlar tam temperli ve yarı temperli lamine cam olarak üretilmektedir. Tam temperli bombeli camlar Glastech teknolojisi ile mimari, otomotiv, duşakabin standartlarında seri olarak üretilmekte, vakum kabin tekniği ile lamine cam haline getirilmektedir. Form olarak Silindirik ve J-Tip şeklinde bombe yapılmaktadır.

YANGINA DAYANIKLI CAM (güvenlik camları): Yangın camı sınıflamasında üç ayrı işaretleme mevcuttur. E = Aleve dayanım, süresi içinde ürün bütünlüğünü korur. W = Radyasyon kısıtlaması, süresi içinde belirli radyasyonu önler. I = İzolasyon, süresi içinde oluşan ısıyı diğer tarafa aktarmaz. Süre olarak, üretici firmalar 30, 45, 60, 90, 120 dakika dayanım süresi olan ürünler üretmektedir. Yukarıdaki açıklamalara göre üretilen yangın camları tablosu aşağıda belirtilmiştir. Yangın camlarında ürün kalınlıkları uygulama alanlarına göre farklılık gösterir. Uygulamanın iç veya dış mekanda mı olduğu mutlaka bilinmelidir. Bir çiftcam ünitesine yangın camı uygulanacaksa, ürün yangın tehlikesinin bulunduğu tarafa göre uygulanmalıdır.

AKUSTİK LAMİNE CAM (ses kontrol camları): Akustik özelliği taşıyan PVB tabakalar ile üretilen lamine cam gürültü kontrolü sağlaması açısından yararlıdır. Akustik lamine camın tek ürün veya bir çiftcam ünitesinde tek taraflı veya çift taraflı olarak uygulanması sonucu "dıştaki" ile "içteki" gürültü düzeyleri arasında 3-4 kat fark yaratmak mümkün olmaktadır. Akustik Değerini Etkilen Faktörler:
Cam Kalınlığı:  Cam ağırlaştığı ölçüde iyileşir.

Camın Elastikliği: Reçine veya özel ses yalıtım PVB folyosunun kullanımı
Yalıtım Camının Kombinasyonu:  (Lamine cam, Tek Cam, Çift Cam)
Kullanılan Çift Camın Ara Boşluk Genişliği:  Ses Yalıtımı, cam ara boşluğu büyüdüğü ölçüde iyileşir.

OPTİ KESİM (cam işleme): Üretime alınan camlara istenilen ebatlarda ilk yapılan işlemdir. Kesme işlemi çapak oluşumunu önlemek için mutlaka soğutucu bir sıvı yardımıyla yapılmalıdır. Bu sıvı kesim için üretilmiş özel kesim yağı veya genel amaçlı gaz yağı, mazot vb. olabilir. Kaplamalı özel bir cam kesiminde kaplamanın zarar görmemesi için mutlaka uçucu bir kesim yağı kullanılmalıdır. Kesim yağı sürtünmeyi azaltarak, kesim basınçlarını düşürür. Bu da daha az kopma ve daha az çatlak dallanması dolayısıyla kesim kalitesini artırır.

KENAR İŞLEME: Cam kenarının keskinliğini ortadan kaldırmak için 45 derece, 90 derece ve yatay olarak perdahlanması işlemidir. Makine ve bant rodaj olmak üzere iki çeşit olarak uygulanmaktadır. Isıl kırılmaların başlıca nedenlerden biri çapaklı /kenar işlemi düzgün yapılmayan camlardır. Isıl kırılma risklerini ortadan kaldırmak için kenar işlemi yapılmış camlar yalıtım malzemeleri olarak kullanılmalıdır.

BİZOTE (kenar işleme): Cam kenarının 90°, cam ön köşesinin ise istenen açıda perdahlanması işlemine denir. Bizote genişliği açı ile değişir

KANAL AÇMA (Kenar işleme): Cam yüzeyinin bir doğru boyunca 2 mm derinliğinde oyularak şekil verilmesine denir.

RODAJ (Kenar işleme): Cam kenarlarının ve köşelerinin perdahlanması işlemidir. Cam kenarlarının ve köşelerinin keskinliğinin alınması işlemine bant rodaj, 90° ve 45° eğimlerle perdahlanması işlemine düz rodaj, yay biçiminde perdahlanması işlemine ise balık sırtı veya C rodaj, kademeli olarak rodajlanmasına ise profil rodaj denir. Parlatma, rodaj sonrası matlaşan kesim yüzeyinin ikinci bir işlemle parlatılmasıdır.

DELİK/CNC (Yüzey işleme): Matkap ve CNC tezgahı ile yapılmaktadır. Delik şekli havşalı ve düz delik olmak üzere iki tür olabilmektedir. Temperlenecek camda delik açmada dikkat edilecek konular: Açılacak deliğin kenarının cam kenarına olan mesafesi cam kalınlığının iki katından fazla olmalıdır. İki delik arasındaki mesafe cam kalınlığının iki katından fazla olmalıdır. Delik kenarının cam köşesine mesafesi ise cam kalınlığının 6 katından fazla olmalıdır. Deliklerin çapı genel olarak camın kalınlığından daha küçük olmamalıdır.

EMAYE BASKI (Yüzey işleme): İpek elekler üzerinden geçirilen boyalar istenen desene göre cam yüzeyine uygulanır. Baskı işleminden sonra cam temperlenerek boya pişirilir. Emaye boyalar, seramik esaslı boyalar olduğu için cam ile uyumu iyidir ve cam üzerine uygulandıktan sonraki kullanım aşamasında kalkma, sıyrılma, çizilme gibi problemlerle karşılaşılmaz. Baskı Çeşitleri; Full Baskı - Şekilli Baskı (Puantiye, dama vs) - Çerçeve Baskı
Silikon cephe çift camlarda; dış cam şeffaf/nötr renkler kullandığı zaman  görsel uyum için mutlaka çerçeve baskı uygulanmalıdır.

KUMLAMA (Yüzey işleme): Cam yüzeyinin silika kum ile aşındırılarak opaklaştırılmasıdır. Temper sonrasında uygulanabilen tek işlemdir. Matcam ile aynı görünüme sahiptir fakat su, el izi gibi lekeler kumlama yüzeyinde iz yapabilir. Bazı cam kombinasyonlarında parapet bölümlerinde emaye baskı yerine kumlama yapılarak düşük maliyetle alternatifli çözüm olabilmektedir. Kumlama camın tamamına yada istenen desende uygulanabilir.

SATİNA CAM (Yüzey işleme): Asitle matlaştırma veya satina işlemi camın yüzeyinden asitle silisyum parçalarının uzaklaştırılması işlemidir. Böylece cam yüzeyinde mikroskobik çukurlar oluşur ve gözümüz farklı yönlere ışık kırılmalarından dolayı camı beyaz görür. Kumlamalı cama göre en büyük avantajı parmak izlerini tutmaması ve çok daha kolay temizlenebilmesidir. Kumlamalı cama göre çok daha pürüzsüz bir yüzeye sahiptir. Cam çeşitliliği olarak düz cam, renkli cam, ayna, ekstra clear, reflektif camlar satina işleminde kullanılır. Satina camlar temperlenebilir, bombe verilebilir ve diğer tüm cam işleme proseslerinde işlenebilirler.

ISI YALITIM CAMLARI: kalınlığı ne kadar fazla olursa olsun tek camın ısı yalıtımına herhangi bir katkısı yoktur. Bu yüzden aralarında kuru hava barındıracak şekilde iki camın fabrika şartlarında birleştirilmesi ile oluşturulan yalıtım camı üniteleri tek cama göre ısı kayıplarını yarı yarıya azaltır. Yalıtım camı ünitelerinde ısı yalıtımını sağlayan, iki cam plakanın arasındaki hava boşluğudur. Daha dar ara boşluklu ünitelerde ısı yalıtım performansı azalmaktadır. ara boşluk genişliği 16 mm’yi geçtikten sonra hava hareketleri (taşınım) başladığı için bu durumda da camın yalıtım performansı azalmaktadır. Ara boşluğunun kuru hava yerine argon vb. gaz ile doldurulması ısı kayıplarının bir miktar daha azalmasını sağlar. Cam plaklar ara mesafe ayarlayıcı çerçeveler bükülerek form verilmiş alüminyumdan oluşturulur. Su buharı geçirimsizliği sağlar. Ara eleman içinde nem tutucu malzeme kullanılır.

ISICAM: İki yada daha fazla camın, aralarında ortam basıncına uygun kuru hava veya argon bulunduracak şekilde bir araya getirilmesiyle oluşan yalıtım ünitesine ısıcam denir. İstenen boyutlara göre hazırlanmış alüminyum ara boşluk çıtalarının içine nem alıcı ( silikajel ) doldurularak camın buhar yapması önlenmektedir. Hazırlanan çıtaların camla temas edecek yüzeylerine polizibütilen kaplanır. Bu işleme bütil çekme işlemi denir. Düz camlar, kaplamalı camlar ve buzlu camlardan ısıcam yapılabilir.
U DEĞERİ(U-value Air [W/m²K]): Standart (EN 673)
Tablolarda "U" değeri olarak yer alan ısı iletim katsayısı birim camlama alanından, birim zamanda, sabit koşullarda iletilen ısının bina içi ve bina dışı sıcaklık farkına bölünmesiyle elde edilir.  Yani U katsayısı, kışın “sıcak içeriden”   “soğuk dışarıya” sabit koşullardaki ısı akımını ifade eder. Yüksek U katsayısı kötü ısı kontrolü; düşük U katsayısı ise iyi ısı kontrolü demektir.
Tek camlarda                        5,8 W/m2K
Çift düz camlar (kuru hava)   2,8 W/m2K
Low-e Çift camlar (argon)     1,1 W/m2K
Isı kontrolü ile, Isıtma giderlerinin azaltılması, Pencere önlerindeki “soğuk bölge” olgusunun giderilmesi, Camlamanın odaya bakan iç yüzündeki terlemenin denetlenmesi sağlanır.
U değerini etkileyen faktörler: Kullanılan kaplamanın emissivity değeri, Kullanılan Ara Boşluk Genişliği, Kullanılan Ara Boşluk Dolgusu. Cam kalınlığı U değerini etkilemez.

ARGON GAZI: Çift camlı ısı yalıtım ünitesinin, ısı yalıtım değerini iyileştirmede kullanılan, zehirsiz, yanıcı ve yakıcı olmayan gaz adıdır.
ÜÇ CAM KATMANLI ISI YALITIM CAMLARI: Üç adet düz camın iki ara boşluk kullanılarak oluşturulmuş yalıtım camı üniteleridir. Standart çift camlara göre daha iyi ısı yalıtımı sağlar.

CAM PERFORMANSI ANALİZİ: Gün Işığı Geçirgenliği (Light Trans- mission [%]): Işık enerjisinin camdan geçen yüzdesini ifade eder. Gün Işığı Geçirgenlik % oranının yüksek olması, içeriye aldığınız gün ışığının % oranda artması anlamına gelmektedir. Yapılarda gün ışığından faydalanmak için kullanılacak olan camların LT değerinin yüksek olması gerekmektedir.
Gün Işığı Dışa Yansıma (Light Reflect. Outdoors [%]: Cama gelen ışığın cam tarafından geri yansıtılan yüzdesidir. Cama dış taraftan bakıldığında görünen yansıma oranıdır. Dış yansıtma yüzdesi yüksek olan camlardan gündüz bakıldığında içerisi görünmez.
Gün Işığı İçe Yansıma (Light Reflect.İndoors [%]): Cama iç taraftan bakıldığında görünen yansıma oranıdır. İç yansıtma yüzdesi yüksek olan camlardan gece ışık açık olan içeriden bakıldığında dışarısı görünmez.
Toplam Enerji Geçirgenliği (Solar Factor [%]): Cam üzerine gelen toplam güneş ısısının içeriyi etkileyen yüzdesidir. Güneşin yakıcı enerjisinin içeriye geçirilme oranını ifade eder. Bu yüzden ne kadar düşükse güneş kontrolü o oranda yüksektir. Güneş kontrolünde, sıcak bölgeler ve/veya yaz koşullarında güneş enerjisi toplam geçirgenlik %’si belirleyicidir. Yüksek geçirgenlik kötü güneş kontrolü; düşük geçirgenlik ise iyi güneş kontrolü demektir. Yapının yer aldığı iklim kuşağı ve mevsimlere bağlı olarak güneş ısısının dışarıda tutulması gerekebilir. Güneş kontrolü ile, Soğutma giderlerinin azaltılması Pencere önlerindeki “bunaltıcı sıcaklığın” azaltılması, Güneşin aşırı parlaklığının azaltılması sağlanır. Avrupa’da daha çok g-değeri olarak ifade edilirken Amerika’da ise ısı kazancı terimi kullanılır.

Gün Işığı Dışa Yansıtma: Cama gelen ışığın cam tarafından geri yansıtılan yüzdesidir.
Güneş Enerjisi Toplam Geçirgenlik: Cam üzerine gelen toplam güneş ısısının içeriyi etkileyen yüzdesidir.
Gölgeleme Katsayısı: Güneş enerjisi toplam geçirgenliğinin 3 mm renksiz camla kıyaslanmasıdır.
Isı Geçirgenlik Katsayısı (U değeri): İçeriden dışarıya ısı kaçışının ölçüsüdür.
Copyright © 2016 by "DAL CEPHE "·All Rights reserved